- Apple kondigt naar verluidt de nieuwe iPhone 15 en iPhone 15 Pro op 13 september aan.
- Dit jaar worden er veranderingen verwacht, zoals een titaniumbehuizing, snellere processoren en een USB-C-poort.
- Business Insider analyseert de geruchten en haalt de meest geloofwaardige er voor je uit, zodat je weet wat je kunt verwachten van de nieuwe iPhone.
- Lees ook: Een vouwbare iPhone kan zichzelf mogelijk sluiten om het scherm te beschermen als hij valt, blijkt uit een patentaanvraag van Apple
Over enkele weken is het zover, dan – op 13 september – zal Apple de iPhone 15 met een gebruikelijke keynote aan het grote publiek tonen. Tot die tijd is het nog even afwachten wat het Amerikaanse techbedrijf daadwerkelijk voor de smartphone in petto heeft, maar net als alle voorgaande jaren is er al een flink aantal geruchten waaruit Business Insider mogelijke vernieuwingen kan halen.
We lichten de meest realistische geruchten voor je uit en laten de klinkklare onzin voor wat het is.
USB-C wordt de standaard, maar datasnelheden kunnen verschillen
Om maar direct met de grootste verandering in jaren te beginnen: de iPhone krijgt hoogstwaarschijnlijk een USB-C-poort. Het is gedaan met Apple’s eigen Lightningpoort omdat de EU de techgigant hiertoe forceert. De Eu komt met wetgeving die voorschrijft dat smartphones voorzien moeten zijn van zo’n USB-C-poort.
Maar Apple zou Apple niet zijn als het niet een beetje recalcitrant zou zijn. Het is geen geheim dat Tim Cook en de zijnen eigenlijk liever geen afstand wilden doen van Lightning, en dus beperkt het bedrijf de werking van de nieuwe poort op de goedkopere iPhone 15-modellen. Dat wil zeggen dat alle niet-Pro iPhones een uiterst langzame datasnelheid van 480 Mbps hebben wanneer ze aangesloten zijn op het kabeltje. De Pro’s zullen dit niet hebben en zullen naar verluidt Thunderbolt 4-snelheden (tot 40 Gbps) kunnen halen.
Voor alle iPhones met USB-C geldt wel dat ze alleen op hoge snelheid kunnen laden als ze zijn aangesloten op een door Apple MFI-gecertificeerde lader en kabel. Een 35 watt-lader en een goedkope USB-C-kabel van de Action zullen dus waarschijnlijk niet op 35 watt jouw nieuwe iPhone opladen.
Hetzelfde principe blijft ook opgaan voor de MagSafe-laders. Alleen de door Apple gecertificeerde draadloze laders zullen op 15 watt kunnen laden. Wel maakt Apple vermoedelijk een uitzondering voor nieuwe accessoires die met de Qi2-standaard werken.
Om al die beperkingen toch leuk aan te kleden, levert Apple naar verluidt een gekleurde, gevlochten laadkabel bij de nieuwe iPhones. Deze kabels hebben dezelfde kleur als de iPhone.
Nieuw design en materialen
De iPhone blijft ook dit jaar een rechthoek met een scherm. Alleen de randen om dat scherm zouden iets kleiner worden voor de iPhone 15 Pro-modellen.
Wat we wel weten, is dat de Pro's - net als vorig jaar - wat exclusiever zijn doordat ze van titanium gemaakt worden. Ook zullen alleen deze smartphones schermen met dynamische beeldverversing houden. Dat betekent dat de gewone iPhones nog steeds geen 'always on'-scherm krijgen.
De 'Dynamic Island', de pilvorminge uitsnede in het scherm, zou ook op de reguliere iPhone 15 zijn opwachting maken. Hetzelfde geldt voor het matte glas dat tot nu toe alleen op de achterkant van de Pro-modellen te vinden was. Achter dat glas komen dezelfde 48 megapixel-camerasensoren als in de iPhone 15 Pro. Kortom, de verschillen tussen de Pro-modellen en de gewone iPhones worden kleiner en kleiner.
Een andere 'grote' verandering is dat het schuifje aan de zijkant van de iPhone gaat verdwijnen. Hij wordt vervangen voor een 'action' knop. Deze knop zou niet alleen het geluid van de telefoon kunnen uitzetten, zoals de schuif nu doet, maar ingesteld kunnen worden op een 'actie' die de gebruiker zelf kiest. Het lijkt er vooralsnog op dat deze verandering alleen voor de Pro-modellen is weggelegd.
Daarnaast lijkt het erop dat alle iPhone 15-modellen minimaal 256 GB aan opslag krijgen en dat de Pro-modellen optioneel met 2 TB aan opslag uitgerust kunnen worden.
Snellere chips en hogere prijzen
De A17-chip die dit jaar in de iPhone 15 Pro geplaatst wordt, zou de telefoons zo'n 10 tot 15 procent sneller maken dan de huidige iPhone 14 Pro's. Het zou tevens de eerste 3nm chip in een smartphone zijn, wat vooral betekent dat hij nog efficiënter met energie kan omgaan. Er wordt gesproken van 35 procent winst. Hoe zich dat vertaalt naar gebruiksuren in de praktijk, moeten we nog zien.
De iPhone 15 niet-Pro krijgt de A16-chips ingebouwd.
En dit alles zou leiden tot een aanzienlijke prijsstijging voor alle iPhone-modellen. Stuk voor stuk zouden ze zo'n 100 tot 200 dollar duurder worden in vergelijking met de iPhone 14-modellen. Hoeveel - en óf - de telefoons in Nederland duurder worden, is onduidelijk. Dit is met name lastig te voorspellen omdat Apple verschillende prijsstrategieën voor verschillende landen aanhoudt. Vorig jaar werden de iPhones in Amerika niet duurder, maar in Nederland wel.